2014 2015 2016 2017 2018
BEBRO konkurso užduotys 2017

 

Šviesų menas

Taškai: 9

Naujame name yra 26 langai. Šis namas yra 7 aukštų (0–6), padalytas į 4 vertikalius skyrius (A–D). Deja, kiekvienas langas atskirai negali būti apšviestas arba tamsus.

Architektas sukūrė namo langų apšvietimo sistemą, kuri įjungia šviesas tik grupėmis: paspaudus atitinkamą jungiklį, galima įjungti arba išjungti šviesą atitinkamame aukšte arba atitinkamame skyriuje.

Spustelėk atitinkamus skyrius ar aukštų numerius ir sukurk tokį paveikslą:

Paaiškinimas

Šio uždavinio šviesų junginėjimą galima palyginti su kokios nors sistemos ar mašinos komandomis. Paprastų komandų seka galima spręsti gana sudėtingus uždavinius. Langai atitinka būsenų 0 („išjungta“) ir 1 („įjungta“) kintamuosius.

Šiuolaikiniai kompiuteriai tuo pačiu metu vykdo sudėtingas komandas su daugeliu kintamųjų. Šiuo atveju visame aukšte ar skyriuje uždegamos visos šviesos.

Šiame uždavinyje svarbu labai aiškiai apibrėžti vykdomas komandas ir jų rezultatą. Pavyzdžiui, jei šviesa užgesinta nors viename vieno aukšto (skyriaus) lange, tai spustelėjus šio aukšto (skyriaus) jungiklį šviečia visi to aukšto (skyriaus) langai. Jei šviečia visi aukšto (skyriaus) langai, tai spustelėjus jungiklį visi to aukšto (skyriaus) langai tampa tamsūs.

Raktiniai žodžiai: aparatinės įrangos programavimas, sekos, dvejetainės operacijos.

Atsakymas

Tarp įvairių galimų sprendimų teisinga veiksmų seka gali būti tokia: įjungiamos šviesos 3 ir 5 aukštuose, paskui – A ir D skyriuose. Telieka 6, 1 ir 0 aukštai, kuriuos spustelėjus 2 kartus gaunamas norimas paveikslas.

Interaktyvi užduotis