2014 2015 2016 2017 2018
BEBRO konkurso užduotys 2017

 

Trumpa programa

Taškai: 6

Trikampis robotas turi nukeliauti nuo raudono kvadrato iki žalio kvadrato.
Nutempkite komandų blokus į darbo sritį ir sukurkite robotui ne ilgesnę nei 4 blokų programą.

Paaiškinimas

Toks uždavinys labai dažnai sprendžiamas mobiliosios robotikos ir navigacijos srityse. Labirinto uždaviniai reikalauja informatinio mąstymo įgūdžių. Uždaviniui išspręsti naudojamas autonominis robotas. Labirintai gali būti įvairių rūšių: su ciklais, be ciklų, su grotelių sistema ar be jos. Šio uždavinio robotas savo atmintyje turi labai nedaug vietos, todėl naudojant ciklus stengiamasi kiek įmanoma sutrumpinti programą. Tai, kad programa trumpa, nereiškia, kad robotas negali nueiti iki paskirties vietos trumpiausiu keliu.

 

Raktiniai žodžiai: komanda, pasirinkimas, ciklas.

Atsakymas

Uždavinys suprojektuotas naudojant „Blockly“. Kitaip realizuota versija, žinoma, taip pat galima. Reikia atkreipti dėmesį, kad šiame uždavinyje yra 4 blokų ribojimas, kad mokiniai pritaikytų ciklą. Bet kuris rezultatą pateikiantis sprendimas – robotas atsiduria paskirties kvadrate – turi būti laikomas teisingu. Mūsų realizacijos sąsajoje blokų nebegalima pasirinkti, jei darbo srityje jau panaudoti 4 blokai.

Vykdant programą yra trys roboto greičio valdymo mygtukai. Tai nebūtinas realizacijos dalykas.

Šio uždavinio realizacijos iliustracijoje yra vienas mygtukas programai tiesiog vykdyti, o kitas – programai vykdyti ir rezultatui įrašyti. Taip pat reikalingas mygtukas programai stabdyti, kuris gali būti paspaustas vykdant žingsnius. Kitokios realizacijos taip pat galimos.

Norint sukurti neinteraktyvų uždavinį šio uždavinio pagrindu, pastarąjį reikia iš esmės perdaryti.

Uždavinys gali būti išbandytas čia: https://tinyurl.com/mk5w9u9