2014 2015 2016 2017 2018
BEBRO konkurso užduotys 2017

 

Tapetai

Taškai: 9

Bebrė Rūta dekoruoja sieną įvairaus dydžio stačiakampiais tapetais. Sienos dydis yra 5 x 5. Tapetas visada klijuojamas taip, kad neišsikištų už sienos ribų.

Kiekvienas Rūtos klijuojamas stačiakampis tapetas yra vis kitos spalvos (ir su kitu simboliu). Kartais nauju stačiakampės formos tapetu Rūta uždengia dalį jau užklijuoto tapeto.
Kokia eilės tvarka Rūta klijavo tapetus?

A.

B.

C.

D.

Paaiškinimas

Jei tie patys stačiakampiai tapetai būtų suklijuoti kita tvarka, matytume visai kitokį vaizdą – taigi informatikoje sekos yra labai svarbios. Tvarkos, pagal kurią atliekami veiksmai, t. y. kompiuterio komandų seka, rezultatas būna specifinis.

Be to, čia yra ir sluoksnių pavyzdys – skaitmeniniai paveikslai dažnai redaguojami sluoksniais, kad būtų galima atskirai keisti skirtingas paveikslo dalis.

Raktiniai žodžiai: seka, lygmuo.

Atsakymas

Teisingas atsakymas yra A. Geltonas tapetas su lagaminais yra vienintelis, kurio kiti tapetai neuždengia, vadinasi, Rūta jį klijavo paskutinį. Matyti, kad tapetas su lagaminais uždengia tapetą su krepšinio kamuoliais, o šis uždengia lapų tapetą. Pastarasis tapetas uždengia tapetą su gėlytėmis, o šis uždengia tapetą su veidrodėliais. Veidrodėlių tapetas uždengia tapetą su širdutėmis.