2014 2015 2016 2017 2018
BEBRO konkurso užduotys 2017

 

Ką valgysime pietums?

Taškai: 9

Bebrui ir Bebrei patinka šifruoti pranešimus šifrų disku, sudarytu iš dviejų dalių – išorinės ir vidinės. Bebras kasdien siunčia Bebrei užšifruotą pranešimą, kuriuo praneša, kokį patiekalą siūlo pietums. Pranešimas šifruojamas tokiu būdu:

1. Bebras rašo patiekalo pavadinimą, pavyzdžiui: PICA.

2. Po kiekviena raide jis rašo skaičių nuo 1 iki 9 ir nuo pradinės sulygiuotos raidžių pozicijos tiek kartų suka vidinį diską prieš laikrodžio rodyklę.

3. Tada Bebras užrašo reikiamos raidės atitinkamą raidę iš vidinio disko.

4. Bebras siunčia užšifruotą pranešimą Bebrei, ši jį iššifruoja ir sužino, ko norima pietums.

Taigi žodis PICA užšifruojamas tokiu būdu:

Pranešimas

P

I

C

A

Posūkių į kairę

1

2

7

1

Užšifruotas pranešimas

R

Y

G

Ą

Bebrė gavo tokį užšifruotą pranešimą:

Pranešimas

?

?

?

?

?

?

?

?

Posūkių į kairę

3

5

2

2

3

2

2

8

Užšifruotas pranešimas

O

D

A

B

R

Y

L

Ė

Kokį patiekalą Bebras siūlo pietums?

Paaiškinimas

Cezario šifras yra viena seniausių užšifravimo ir iššifravimo procedūrų.

Užšifravimas – tai pranešimo (informacijos) apdorojimas, siekiant jį įslaptinti, t. y. kodavimas taip, kad tik tam tikri žmonės turėtų prieigą prie informacijos ir galėtų perskaityti pranešimą. Šiuo tikslu dažniausiai naudojamas šifravimo raktas, generuojamas tam tikro algoritmo. Iššifravimas yra atvirkščias procesas – užšifruoto teksto transformavimas atgal į pradinį pranešimą. Šifras – tai algoritmų pora, skirta pranešimui užšifruoti ir iššifruoti.

Cezario šifre pasirenkamas slaptas skaičius (jis ir yra raktas), kuris nurodo abėcėlės poslinkį. Pavyzdžiui: jei pasirinktas slaptas skaičius 3, tai raidė B paverčiama į raidę D ir t. t. Paprasčiausia iššifruoti tokį pranešimą, kai turimas Cezario diskas, kuriame galima sukti vidinį ar išorinį abėcėlės diską, kad posūkiai ir raidžių atitikmenys būtų vaizdūs.

Tačiau vieno slapto skaičiaus naudojimas turi esminį trūkumą: lengva aptikti dėsningumą, todėl pranešimą nesunku iššifruoti. Jei raktas sudarytas iš daugiau kaip vieno skaičiaus (kaip ir šiame uždavinyje), iššifruoti pranešimą yra sunku (vadinamasis Vigenere šifras).

Raktiniai žodžiai: kriptografija, kelių abėcėlių šifras, Cezario šifras, Vigenere šifras.

Atsakymas

Teisingas atsakymas yra LAZANIJA.

Norint gauti pradinį pranešimą, reikia sutapatinti Cezario šifro vidinio ir išorinio diskų A raides. Tada pasukti vidinį diską tiek kartų, kiek nurodo skaičius, ir rasti raidės kodą vidiniame diske, taip pat atitinkamą raidę išoriniame diske. Procedūrą reikia kartoti visoms užšifruoto pranešimo raidėms.

Interaktyvi užduotis