2014 2015 2016 2017 2018
BEBRO konkurso užduotys 2017

 

Šifravimo ratas

Taškai: 6

Bebras įsiamžino slaptu užrašu ant paminklo. Užrašui naudojo šifravimo ratą. Kaip mums perskaityti bebro užrašą?

Sukama tik vidinė šifravimo rato dalis (su mažosiomis raidėmis). Išorinė rato dalis skirta koduoti.

Pavyzdžiui, kai raktas lygus 0, tai raidė A koduojama raide a, kai raktas lygus 17, vidinis ratas pasukamas prieš laikrodžio rodyklę per 17 pozicijų ir raidė A koduojama raide l.

Jei raktas lygus 17, tai užrašas „KAS TU ESI“ užšifruojamas „ąlė gh sėv“.

Ką reiškia užrašas „ąu fųž ėįgžgb“, jei žinome, kad bebras pasirinko šį šifravimo būdą ir pirmajai raidei ima raktą 1, antrajai raidei – raktą 2, trečiajai raidei – 3 ir t. t. ?

Užrašyk iššifruotą tekstą į langelį:

 

 

Paaiškinimas

Šifravimo ratas yra panašus į užkoduoti ir iškoduoti skirtą šifravimo diską, kurį 1470 metais sukūrė italų architektas Leonas Battista Albertis. Jis sukonstravo įrenginį, dabar vadinamą Alberčio šifravimo disku, sudarytą iš dviejų koncentrinių diskų, užmautų vienas ant kito. Didysis diskas nejudamas, o mažasis – slankus, jis sukasi ant didžiojo nejudamo disko.

Šiandien kriptografija (technologija, kuria užtikrinamas komunikavimo procesų saugumas) yra labai sudėtinga kompiuterijos šaka. Šifravimo ratas yra užšifravimo ir iššifravimo įrankio pavyzdys. Jis parodo, kaip kriptografijoje gali būti naudojamos mechaninės priemonės.

Raktiniai žodžiai: informacija, šifravimas, šifravimo ratas, kriptografija.

Atsakymas

ATSAKYMAS: AŠ ESU BEBRAS

Reikia atidžiai keisti kiekvieną raidę. Raktas iš tikrųjų rodo, per kiek raidžių reikia paslinkti abėcėle užkoduojant, o iškoduojant reikia slinkti abėcėlėje per tiek pat raidžių, bet priešinga kryptimi. Taigi raidę j atitinka raidė I, nes reikia paslinkti per 1 poziciją atgal.

Interaktyvi užduotis