2014 2015 2016 2017 2018

Medianinis filtras

Taškai: 9

Nespalvotas paveikslas aprašomas skaičių lentele, kurioje kiekvieno pikselio ryškumas nusakomas skaičiais nuo 1 iki 5. Skaičius 1 žymi juodą spalvą, 5 – baltą, skaičiai 2, 3 ir 4 – skirtingus pilkos spalvos atspalvius. Naudojant vadinamąjį medianinį filtravimą, kiekvieno pikselio spalva keičiama šitaip:
•    pikselio ir jo aštuonių kaimynų reikšmės perrašomos eilute ir išdėstomos nuo mažiausios iki didžiausios,
•    vidurinioji eilutės reikšmė (penktoji) tampa nauja pikselio spalvos reikšme.
Štai taip vidurinysis pikselis įgis naują reikšmę – 2:

Kaip atrodys šis paveikslėlis, atlikus medianinį filtravimą?

A. B. C.    D.
Paaiškinimas

Grafinių vaizdų apdorojimas yra svarbi grafikos rengyklių ir kompiuterinės regos sistemų dalis. Grafikos koregavimo dėka galime gerinti paveikslų kokybę, pavyzdžiui, mažinti triukšmą. Tačiau vartotojai dažniausiai nežino, kokie algoritmai yra naudojami tokioms funkcijoms atlikti. Medianinis filtravimas yra vienas iš šių algoritmų, turintis pakankamai lengvai suprantamą aprašymą. Šiame uždavinyje naudojama medianos sąvoka, kuri taip pat yra vienas iš svarbių statistikos konceptų.

Reikšminiai žodžiai: medianinis filtravimas, vaizdo apdorojimas, nespalvotas paveikslas, rikiavimas.

Atsakymas
Teisingas atsakymas yra A. 
Išanalizuokime tipinį paveikslėlio elementą. 
Jei rikiuojame ir rašome pikselių intensyvumą vienoje eilutėje, bus du balti pikseliai dešinėje, trys juodi kairėje ir keturi pilki viduryje. Taigi centrinis pikselis taps pilku. Jei juodasis pikselis yra apsuptas kitų juodų pikselių, jis išliks juodas, o jei baltasis pikselis yra apsuptas kitais baltais, jis išliks baltas.