2014 2015 2016 2017 2018

Slaptasis receptas

Taškai: 9

Bebrai ruošiasi maisto šventei ir planuoja iškepti traškųjį pyragą, tačiau jų kepėjas atostogauja. Kotryna prižadėjo iškepti pyragą, tačiau ji nežino tikslaus recepto, bet žino, kad svarbu penkis pagrindinius ingredientus sudėti teisinga tvarka. Išėjusi į sodą, ji pamato, kad prie beveik kiekvieno ingrediento yra paveikslėlis, kuris nurodo, koks ingredientas turėtų būti įdėtas po jo. Prie vieno ingrediento paveikslėlio nėra.
Sodas atrodo taip:

Kurį ingredientą reikėtų dėti pirmiausia?

A. B. C. D.
Paaiškinimas

Šiame uždavinyje receptas yra susietasis sąrašas. Ingredientai yra elementai ir kiekvienas paveikslėlis yra rodyklė į kitą elementą sąraše. Kitaip tariant, augalai yra duomenys, o paveikslėliai yra rodyklės. Pirmasis sąrašo elementas yra tas ingredientas, kuris nėra pavaizduotas nei viename paveikslėlyje, bet turi paveikslėlį su tolesniu ingredientu šalia.  Šitie elementai turi tik po vieną nuorodą, todėl tik tolesnis elementas sąraše yra žinomas. Tačiau nėra informacijos apie ankstesnį elementą. 
Susietasis sąrašas yra naudingas tuo, kad įvairaus tipo ir dydžio elementai gali būti saugomi kartu, kaip šio uždavinio vaisiai ir gėlės.  Ši duomenų struktūra gali būti ir netiesinė. Galima nurodyti tą patį elementą iš skirtingų susietųjų sąrašų, taip pat elementas gali turėti nuorodą į kitą elementą kitame susietajame sąraše.

Reikšminiai žodžiai: sąrašas, susietasis sąrašas, elementas, rodyklė.

Atsakymas

Teisingas atsakymas –  . Jei Kotryna pirma įdės   ingredientą, ji galės visus kitus sudėti teisinga tvarka. Pirmasis ingredientas turi būti tas, kurio nėra nei viename paveikslėlyje. Netinka pradėti nuo obuolio  , nes ji nebegalėtų įdėti runkelio.