2014 2015 2016 2017 2018

Grupinis darbas (2014)

Taškai: 6

Keturios mokinių grupės vykdė projektinius darbus. Tačiau galutinius rezultatus pateikė tik trys iš jų.

Klasės gudručiai Ada ir Vytis pabandė suprasti, kas atsitiko. Jie pastebėjo, kad kai kurie grupės nariai turėjo laukti kito grupės nario darbo rezultatų, kad galėtų atlikti savo darbą.

Grafikai vaizduoja grupių (A, B, C ir D) veiklą: skritulys žymi grupės narį, o rodyklė, nubrėžta nuo nario X1 link nario X2, rodo, jog X2 turi laukti X1 darbo rezultatų, kad galėtų pradėti darbą.

Kuris piešinys vaizduoja grupę, negalinčią užbaigti savo darbo?

A.
B.
C.
D.
Paaiškinimas

Daugelyje kompiuterinių sistemų veiksmai vyksta lygiagrečiai, pavyzdžiui, mobiliuoju telefonu galite žaisti žaidimą ir tuo pačiu metu gauti skambutį. Kompiuterių programų projektuotojams labai svarbu įvertinti situacijas ir veiksmus, kai vienas veiksmas negali būti atliktas be kurio nors kito, kuris laukia šio pirmojo rezultatų, tokiu atveju sistema įstringa. Tai vadinama aklaviete (anglų k. deadlock). Informatikos mokslininkai tyrinėja tokias situacijas ir bando rasti sprendimų, kaip išvengti šitokių veikimą blokuojančių situacijų.

Atsakymas

Teisingas atsakymas yra D.

Paveiksluose pavaizduoti grafai, kuriuose vyksta keturi priklausomi procesai. Jeigu grafe su prikalusomais procesais yra ciklų, tai procesai gali būti blokuojami. Vienintelis grafas D turi tokį ciklą.