2014 2015 2016 2017 2018

Statula mieste (2014)

Taškai: 12

Lijana Bebriškių mieste apsistojo viešbutyje. Norėdama pamatyti garsiąją Bebro statulą ir ją nufotografuoti, ji sekė viešbučio darbuotojų duotomis instrukcijomis:

  1. Išėjusi pro viešbučio duris, iškart suk į kairę.
  2. Pirmose dviejose sankryžose eik tiesiai.
  3. Trečioje sankryžoje suk į dešinę.
  4. Eik tiesiai. Pirmoje sankryžoje suk į kairę.
  5. Eik tiesiai. Pirmoje sankryžoje suk į dešinę.

Žemėlapyje parodyti netoliese esantys viešbučiai:

Kuriame viešbutyje apsistojo Ieva?

A. „Ąžuolo“

B. „Pušies“

C. „Lazdyno“

D. „Liepų“

Paaiškinimas

Šioje užduotyje Lijanai pateikiamas instrukcijų rinkinys, skirtas tam tikram tikslui pasiekti. Tai yra pagrindinė algoritmų, kurie sudaro informatikos pagrindą, idėja. Algoritmas yra uždavinio (problemos) sprendimas žingsnis po žingsnio. Žingsniai turi būti kuo mažesni ir tikslesni, kad gautume sprendimą. Algoritmai vėliau užrašomi (koduojami) programavimo kalbomis ir atliekami kompiuteriais.

Kaip matome iš užduoties, algoritmų galima rasti ir kasdieniame gyvenime. Maisto gaminimo receptai yra tipiški algoritmų pavyzdžiai. Štai pyrago receptas iš tiesų yra sąrašas veiksmų, kuriuos reikia atlikti, kad pavyktų pagaminti skanų desertą. Kai skaitome instrukcijas, tokias kaip „įberkite miltus ir cukrų į dubenį ir išmaišykite“, suprantame, kad mums reikia pasiimti dubenį iš spintelės ir šaukštą maišymui (nors to aiškiai nepasakyta), paskui turime įberti reikiamą kiekvieno ingrediento kiekį.

Kita vertus, kai mes kuriame algoritmus, kuriuos turi įvykdyti kompiuteris, kiekvienas veiksmas turi būti labai tikslus ir detalizuotas. Viskas turi būti aiškiai nurodyta, kad nebūtų vietos dviprasmiškumui ar interpretacijoms – kompiuteris vis tik neturi bendro suvokimo, kurį turime mes, žmonės.

Taigi instrukcija „įberkite miltus ir cukrų į dubenį ir išmaišykite“ turėtų būti padalinta į instrukcijų seką, pavyzdžiui: 1) nueikite prie kairėje esančios spintelės, 2) atidarykite dureles, 3) paimkite geltoną dubenį iš trečios nuo apačios lentynos, 4) atidarykite viršutinį stalčių, 5) ištraukite didelį šaukštą...

Tačiau vis tiek tai nebūtų pakankamai išsamu ir suprantama kompiuteriui (robotui). Ką daryti, jei esame ne virtuvėje? Kas daryti, jei spintelėje yra keletas geltonų dubenų? Kas yra didelis šaukštas?

Atsakymas

Teisingas atsakymas: C.

Yra du būdai teisingam atsakymui rasti.

Pirmas būdas. Galima vykdyti instrukcijas einant nuo kiekvieno viešbučio. Žiūrime, kad pradėję nuo „Ąžuolo“ viešbučio, negalėsime pereiti dviejų sankryžų. Eidami nuo „Pušies“, „Lazdyno“ ir „Liepų“ viešbučių, instrukcijas galėsime įvykdyti, bet Bebro statulą pasieksime tik eidami nuo „Lazdyno“ viešbučio.

Antras būdas yra sunkesnis – tai instrukcijų vykdymas atbuline tvarka. Reikia pradėti nuo ten, kur stovi Lijana ir instrukcijas vykdyti pradedant nuo paskutinės ir einant priešinga kryptimi (jei parašyta eiti tiesiai – eiti atgal; jei dešinėn – kairėn ir t. t.). Be to, dar reikia nuspėti, kuria iš dviejų galimų krypčių Lijana priėjo prie raudonojo taško.