2014 2015 2016 2017 2018
BEBRO konkurso užduotys 2018

 

Begalinė ledų porcija

Taškai: 9

Du ledų aparatai gamina ledus, kuriems naudoja tų pačių keturių skonių ledus:

, , , ir 

Pirmasis aparatas gamina ledus pagal šią instrukciją:

0. Pradėti tuščiu kūgiu.
1. Atsitiktinai pasirinkti skonį, įdėti du šio skonio ledų rutuliukus.
2. Įdėti vieną bet kurio kito skonio ledų rutuliuką.
3. Jei pasiekiamas prašomas ledų porcijos dydis, sustoti. Priešingu atveju pereiti prie 1 žingsnio.

Antrasis aparatas gamina nesilaikydamas jokios instrukcijos.

Ledų kūgiuose matote pirmuosius kelis ledų porcijos rutuliukus. Kurią ledų porciją gamina antrasis ledų aparatas?

A. B. C. D.

 

Paaiškinimas

Šablonai ledų kūgiuose, žodžiuose, paveikslėliuose gali būti sukurti, remiantis trumpomis instrukcijomis. Šablono atpažinimas ar jo pastebėjimas yra kasdienis informatikos mokslininko darbas. Kartais šablonai pasikartoja, pavyzdžiui, ... Lengviau pastebėti šį paprastą šabloną, kuris pasikartoja .

Šis uždavinys sudėtingesnis, nes šablonas nepasikartoja. Tai spąstai informatikos (ar kitam) mokslininkui: kartais instrukcijos gali būti atsitiktinės. Pavyzdžiui, antrasis ledų gaminimo aparatas renkasi ledų rutuliukus atsitiktinai, nors atrodo, kad laikomasi instrukcijų. Galima atpažinti, kad instrukcijos nėra teisingos. Tačiau vien tik stebėdami niekada negalime būti tikri, jog instrukcijos vykdomos.

Raktiniai žodžiai: instrukcija, taisyklė, šablonas.

Atsakymas

Teisingas atsakymas: D. Tai vienintelė ledų porcija, pagaminta nesilaikant instrukcijų. Pradedama teisingai: dedami du atsitiktinai pasirinkto skonio ledų rutuliukai ir vienas bet kurio kito skonio  , bet tada dedami du skirtingų skonių ledų rutuliukai , nors turėtų būti du to paties skonio.

Atsakymų A, B ir C ledai pagaminti pagal instrukcijas, todėl juos tikrai gali pagaminti pirmasis aparatas, tačiau neatmetama galimybė, kad antrasis aparatas juos kažkaip pagamino netyčia – bet tikrai negalime teigti, kad jis neabejotinai pagamino.